Dricker 284 miljoner liter flaskvatten

Flera tusen ton koldioxid, det är effekten av allt vatten på flaska som vi köper. Och vi i Sverige är så törstiga så att vi dricker 284 miljoner liter per år. Ordförande för Naturskyddsföreningen i Falun, Helge Sonntag förstår inte svenskarnas konsumtion av buteljvatten.

– Det är dyrt vatten, kanske tusen gånger dyrare. Det är en tydlig miljöbelastning, du ska alltså frakta vatten på bil. Det finns ju buteljerat vatten i Sverige som kommer från Holland och Italien, säger Helge Sonntag vid Naturskyddsföreningen i Falun.

284 miljoner liter. Så mycket drack vi svenskar förra året av vatten på butelj, och för tio år sen drack vi bara hälften så mycket av det buteljerade vattnet. Sen vi började dricka mer vatten på flaska så ökar koldioxidutsläppen. Sen i början av 90-talet har det ökat med runt 34 000 ton koldioxid, ungefär samma utsläpp som från nästan 13 000 bilar på ett år.

Spendrups ligger bakom Loka, ett av Sveriges populäraste kolsyrade vatten. Spendrups bryggerier menar att miljödebatten det senaste året bidragit till att vi faktiskt hellre väljer närproducerat flaskvatten som Loka framför flaskvatten importerat långväga från till exempel Holland eller Italien. Den totala marknaden har minskat från och med augusti förra året med 10 % fram till i juli i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista