Mora

Anders drabbas av LSS-besparingar

Anders Elfkvist i Mora är en av dem som drabbas om den LSS-utredning som presenteras i morgon fredag följs av politikerna. I den föreslås att riktlinjerna för personlig assistans ska bli samma i hela landet. Eftersom Dalarna beviljar flest assistanstimmar i landet är alltså en sänkning att vänta.

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp som behövs.

Anders  Elfkvist har svår epelepsi. Han behöver minst en assistent i sin närhet hela tiden för att han inte ska ramla och skada sig.

Hans mamma Birgitta Hillring är en av Anders sju assistenter.

– Jag är livrädd för att man börjar nagga i en rättighetslag som funnits i 14 år, säger hon.

Lägenheten i Mora är anpassat för hans funktionshinder. Han kan ha ett eget boende och med sina assistenters hjälp leva ett så normalt liv som möjligt.

– Vi hjälper till med allt. Ingenting skulle fungera utan assistans, säger Brigitta Hillring.

Dalarna ligger högst i landet med beviljade assistenttimmar. Anders har över två hundra timmar i veckan. Oftast jobbar en, men i bland två assistenter. Men enligt Birgitta skulle det inte gå att sänka den nivån.

– Nej det finnas inte en möjlighet. Det skulle inte fungera, säger Birgitta Hillring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista