Foto Scanpix

Bättre krisberedskap i Dalarna

Vid våldsamma stormar och omfattande nederbörd blir samhället många gånger sårbart. Därför har Civilförsvarsförbundet i Dalarna bildat frivilliga resursgrupper som ska kunna hjälpa till.

– Tanken med de här grupperna är att kommunerna inte ska sakna resurser när något händer säger Jannike Wåhlberg, samordnare på Civilförsvarsförbundet
De pågående klimatförändringarna har redan ställt till med våldsamma stormar och mycket nederbörd, bland annat genom extrema snöfall och översvämningar här i Sverige med bland annat långvariga strömavbrott som följd.
För att hålla en hög beredskap och kunna hjälpa folk i såna svåra situationer har Civilförsvarsförbundet i Dalarna hjälpt till att bilda frivilliga resursgrupper, så kallade FRG, i 9 av länets 15 kommuner.
– De är kommunen som säger de här hinner inte vi med, så våra uppgifter kan vara att sprida information eller köra ut mat, säger Jannike Wåhlberg.
De dalakommuner som fortfarande saknar frivilliga krisgrupper är Orsa, Mora Leksand, Gagnef, Ludvika och Smedjebacken. Men förhoppningen är att alla kommuner ska ha en krisgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista