Landstinget anmält till DO

En tysk doktor som sökt en läkartjänst i Dalarna, men inte fått den har anmält Landstinget Dalarna för etnisk diskriminering. Nu vill Diskrimineringsombudsmannen DO ha svar på en rad frågor när det gäller det här fallet.

Den tyske doktorn som är etiopier från början hävdar att han blivit diskriminerad på grund av ras, hudfärg och etniskt ursprung.
Mannen sökte en läkartjänst här i Dalarna för att komma bort från arbetslöshet och diskriminering i Tyskland och nu anser han alltså att han blivit diskriminerad även här.
Landstinget har i ett brev till mannen förklarat att beslutet att inte anställa honom inte har något med hans hudfärg eller etiopiska ursprung att göra. Landstinget anser att det var mannens personliga profil som inte stämde med landstingets behov.
Landstinget menar att man försöker rekrytera läkare som vill stanna här permanent. Landstinget ansåg att man inte blivit övertygad om att den här tyske läkaren övervägde en lång anställning i Dalarna.
Nu har diskrimineringsombudsmannen skickat ett brev till landstinget med en begäran om svar på en rad frågor.
DO undrar bland annat om landstinget ställer motsvarande krav när man rekryterar svenska läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista