Borlänge förbereder sig för strejk

I Falun har kommunals strejk snart pågått i en vecka, och nästa vecka är det Borlänges tur. Och där förbeder sig nu kommunen.
Igår planerade kommunledningen hur man ska hantera strejken, och man beslutade att politiker inte kommer att gå in och ta över några arbetsuppgifter från kommunalanslutna. - Vi kommer inte, som politiker, att gå in och ta över några uppgifter, exempelvis när det gäller skolor, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Persson till Dalanytt. Det här beslutet kommer att innebära att flera skolor stängs i Borlänge nästa vecka. Det samma gäller till exempel badhus. I Borlänge, precis som i Falun, finns många kommunalanslutna inom barnomsorgen och i matbespisningarna. Och det är där strejken kommer att märkas mest. När kommunledningen i Falun skulle informera invånarna om hur de skulle drabbas, rådde närmast kaos. Olika besked avlöste varann, och det var i princip omöjligt att veta vad som gällde. I Borlänge tänker kommunen ta lärdom av grannkommunens misstag. - Vi har sagt att vi inte ska försöka trampa in i det här och trampa snett, som man har gjort i andra kommuner, säger Kenneth Persson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".