Föreningar reagerar på ekonomisk granskning

Det har kommit reaktioner från idrottsföreningarna kring Radio Dalarnas serie om den ekonomiska hanteringen inom dalaidrotten. Ett uttalande som har fått många idrottsföreningar att reagera är det som Lars Lundh från Skattemyndigheten sa i vårt inledande reportage i tisdags.
- Vi brukar ju kategorisera idrotten som en av de värre branscherna. Och det kan man ju säga är en schablonbild. Men vi ser ändå att det är så stor omfattning att det har varit en problembransch ur Skattemyndighetens synpunkt, sa Lars Lundh i Dalanytt tidigare i veckan. Det här är Skattemyndighetens bild av idrotten, och det finns också många exempel på att fusket är mycket utbrett. Det visar också den kartläggning som Radio Dalarna har gjort. Men det här uttalandet har fått många idrottsföreningar som sköter sin ekonomi att känna sig utpekade som fuskare, trots att de sköter sin ekonomi. - Jag känner ju det som att man drar alla idrottsföreningar över en kam och säger att man delar ut svarta pengar till sina tränare, men så är det ju inte. Jag är glad att jag kan stå upp och säga att jag är verksam i en förening där det inte förekommer några svarta pengar säger Björn Elmertoft, som är kassör i Fors IK utanför Avesta. - Visst har det hänt att någon kommit och sagt att de vill ha ut ersättning i form av bilersättning i stället för arvode, men det är bara att förklara att de får skatta för pengarna hur de än betalas ut, berättar Björn Elmertoft, som också är glad att klubben har bra revisorer. Elmertoft beklagar dock att det förekommer fusk med ekonomin inom andra föreningar. Det finns alltså exempel på föreningar som sköter ekonomin korrekt. Kvarnsvedens IK i Borlänge spelar i divison tre och har Thomas Hultgren som tränare. När han skrev sitt kontrakt med klubben hade han som krav att det skulle gå rätt till, det vill säga skatter och avgifter skulle betalas, papper som också Radio Dalarna har fått ta del av. - Det har aldrig varit tal om något annat än att vi ska ligga helt inom ramen för gällande lagstiftning, säger klubbens ordförande Olle Davidsson. - Vi försöker skicka vår kassör och vice kassör på kurser för att lära sig föreningsjuridik. Olle Davidsson tycker att klubben är på god väg att få en väl fungerande kunskap om hur ekonomin ska skötas. - Vi har valt att jobba enligt principen att affärer som inte medlemmarna får veta något om, dem ska vi inte ha. - Vi har valt en helt öppen redovisning av till exempel bingolotter och fördelning mellan lag och förening. Vill en medlem eller funktionär ha insyn, så får han det, säger Olle Davidsson. Han tror att de flesta föreningar nu är på väg att jobba likadant som man gör i Kvarnsvedens fortbollsklubb. - Jag tror inte att någon förening längre har råd att jobba i en gråzon skattemässigt, säger han till Radio Dalarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".