Sextrakasserier redan på mellanstadiet

Sexuella trakasserier är vanligt redan på mellanstadiet. Därför har Kvinnojouren i Falun tillsammans med Dalarnas forskningsråd genomfört ett projekt för att motverka sexuella trakasserier.
Alla 730 elever som började fyran i Falun 1999 har ingått i en studie om sexuella trakasserier. En timme i veckan har eleverna fått ägna sig åt övningar, rollspel och annat för att få eleverna dels att förstå vad som är övergrepp, och dels att göra dom mindre sårbara för det. Projektet har följt klasserna under hela mellanstadiet och nu utvärderas elevernas erfarenheter av sexuella trakasserier under de här tre åren. Utvärderingen visar att projektet har gett resultat. De elever som var med trivdes bättre och att sexuella trakasserier har minskat. På Britsarvsskolan i Falun har därför projektet utökats och finns nu för alla årskurser. Projektet har finansierats med 1 miljon kronor från Falu kommun, Allmänna arvsfonden, Statens Folkhälsoinstitut och Länsstyrelsen. Utvärderingen visar bland annat att: - 46 procent av eleverna hade varit med om att andra elever kastat könsord mot dem sista terminen i klass sex. - 13 till 17 procent hade blivit utsatta för allvarligare sexuella trakasserier. - Många av dem som själva blivit utsatta för sexuella trakasserier hade också utsatt andra elever för liknande handlingar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".