Höjd skidmoms kan bli verklighet

Skidmomsen vid våra skidanläggningar kan komma att höjas. Trots skidanläggningarnas ständiga försök att få till en sänkning av momsen.
Det kan alltså bli tal om en höjning av momsen vid skidanläggningarna. Skidanläggningarna riskerar nu att få höjd skidmoms från nuvarande 12 procent till 22 procent enligt en utredning från finansdepartementet. - Vi håller med om att man ska sänka den allmäna momsen från 25 till 22 procent för att undvika den negativa gränshandeln. Men sen vill man finansiera det genom att ta bort de anpassningar mot EU-nivå som vi har fått inom turistnäringen. Och det blir ju en omvänd gränshandel i allra största grad. Det säger Stig Lundqvist, som är ordförande i Svenska liftanläggningars organisation - SLAO - till Dalanytt. Enligt Stig Lundqvist så kommer bland annat hotel och campingar att få höja momsen från nuvarande 12 till 22 procent om utredningen från finansdeparetementet går igenom. Skidmomsen kommer också att höjas på samma sätt och inte sänkas till 6 procent som dom svenska skid anläggningarna vill. Remissvaren från dom berörda instanserna ska vara inne senast 1 juni i år, något som man inte viste om ens från det statliga turisrådet, säger Stig Lundqvist, som anser det skulle vara mycket olyckligt för skidanläggningarnas framtid om skattebasutredningen skulle gå igenom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".