- Eleverna ska kompenseras för nedlagd utbildning

Det säger Åke Sandberg, som är utbildningschef på Västerbergslagens Utbildningscentrum - VBU - till dalanytt, efter att det igår blev känt att man beslutat att lägga ner industrigymnasiet i Ludvika.
Som vi kunde berätta igår så kommer ABB:s industrigymnasier i Västerås och Ludvika stängas när den här terminen är slut. Orsaken är att Västerås kommun kraftigt sänkt ersättningen per elev och år - från drygt 100 000 till 65 000 kronor. Kommunerna Ludvika och Smedjebacken kan troligen inte rädda ABBs industrigymnasium, men däremot kommer kommunerna att ta hand om sina egna elever i industrigymnasiet och ge dem en fullgod utbildning i egen regi, trots nedläggningen. - Vi kan ju inte rädda skolan men vi måste se vad vi kan göra för eleverna, säger Åke Sandberg. - Eleverna måste ju tas omhand så att de får en fullgod utbildning. Och vi kommer att klara av det, men det är bråttom, säger Åke Sandberg. Att inte bara gymnasiet i Västerås drabbas utan även det i Ludvika, beror på att allmänna omkostnader i form av rektor och adminstrativ personal, blir för stora för en verksamhet med 75 elever.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".