Sämre kommunikation i fjällen

Polisen och räddningstjänsten i fjällvärlden kan bli utan ett nytt nationellt kommunikationssystem i framtiden. Staten planerar att att investera 2,3 miljarder kronor på ett nytt system. Men i den utredning som regeringen har tillsatt så ingår inte fjällvärlden och stora delar av glesbygden.
- Att fjällvärlden och glesbygden ska bli exkluderade tycker jag är olyckligt, säger Lennart Saleng, länspolismästare i Jämtlands län. - För oss är det oerhört viktigt att vi har ett väl fungerande radiosystem. Det gäller ju att rädda liv, säger han. Det finns ännu inte något beslut om hur ett nytt rikstäckande kommunikationssystem i Sverige ska se ut. Men i den utredning som staten har gjort så är fjällvärlden inte medräknad. Systemet ska framförallt omfatta polisen och räddningstjänsten. Utredningen är gjord av den förre riksdagsledamoten Jan Bergqvist, och var klar redan i slutet av januari i år. I mars redovisades den för politikerna där Marie Nordén, socialdemokratisk riksdagledamot från Härjedalen var med: - Jag blev väldigt förtvivlad. Jag försöker få regeringen att förstå att vi måste hitta en lösning för fjällvärlden, säger Marie Nordén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".