Grängesberg får bryggutbildning

Till hösten startar Västerbergslagens Utbildningscentrum, VBU, en tvåårig utbildning i bryggeriteknik. Den blir den första i sitt slag i landet och förläggs till det gamla gruvkontoret i Grängesberg.
Utbildningen sker i nära samverkan med bryggerinäringen och har initierats av Spendrups i Grängesberg. Men flera andra bryggerier är involverade i projektet, bland andra Avesta Bryggeri. Kompetens från bryggerierna ska fungera som lärare, och enligt branschföreträdare fyller utbildningen ett stort behov. Maximalt 20 elever kommer att beredas plats till kursstarten i höst och de bedöms efter avslutad utbildning vara mycket attraktiva på arbetsmarknaden. Grundläggande behörighet för högskolestudier eller yrkeslivserfarenhet från bryggeribranschen krävs för att komma in på utbildningen i Grängesberg. Efter de två åren finns möjligheter för eleverna att fortsätta studier som leder till bryggmästarexamen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".