Giftigt område avspärrat i Fredriksberg

Ett område i Fredriksberg har belagts med tillträdesförbud av Länsstyrelsen. Ingen får gå innanför området som innehåller farliga tungmetaller.
- Det är industriavfall som kallas för kisaska som ligger här. Det är extremt höga tungmetallhalter i det det där, säger Göran Eriksson, miljöchef i Ludvika. Det är på före detta Billeruds fabriksområde i Fredriksberg som man har hittat dom farliga tungmetallerna. Inne i själva byggnaderna har kvicksilver hittats, och det har varit känt i flera år. Men den här senaste månaden har markprover blivit klara som visar på höga halter av kisaska utomhus. Men en del av den giftiga marken är redan på avvägar och måste lokaliseras och hämtas tillbaka. Bland annat ska en cykelbana fått sådan här mark som beläggning, och folk kan ha velat ha den tungmetallhaltiga marken som grusgång säger Göran Eriksson. - Det var väl lämpligt på grund av att man inte behövde använda något bekämpningsmedel på grusgångarna. Det höll sig rent ändå efter som det inte växer något ogräs, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".