Möte om utökad fiskodling i Leksand

I Leksand har en stor utbyggnad av en fiskodling blivit en stridsfråga. Ärendet ska avgöras av Länsstyrelsen som i dag är i Leksand för att skaffa sig den information som behövs.
Ett 60-tal personer möttes upp idag när miljöprövningsdelegationen höll möte med anledning av företaget Slottslax AB:s planer på att utöka sin fiskodling i siljan. Företaget vill gå från att producera 100 ton fisk om året till 600 ton. Leksands kommun har ställt sig positiv till det här, men det är Länstyrelsen som ska fatta beslut om ett ja eller nej till utbyggnadsplanerna. Idag har Länsstyrelsens jurister, fisk- och miljöfolk kommit till Leksand för att informera sig grundligt, för att senare avgöra det här. Dagens möte började med att Slotts Lax sakkunniga berättade att laxarna inte kommer att sprida vare sig särskilt mycket foderrester eller bajs till den omgivande sjön. Och det som ändå hamnar utanför fiskkassarna det behövs mer än väl i den oerhört näringsfattiga Siljan. Men de som ändå är rädda för vad en sån här stor laxodling kan ställa till med kommer att få framföra sina synpunkter och ställa frågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".