Falun

Kommunalråd försvarar uppsägningar

Fackförbundet Kommunal i Dalarna har larmat om att de tycker att allt fler av deras medlemmar som är sjuka eller har arbetsskador får sparken från sina jobb. Kommunalrådet i Falun, Dan Westerberg (c), besvarar nu kritiken.

Anette Norman sjukskrevs 2005 på grund av smärta i sin ena arm. Hon jobbar i dag halvtid på ett äldreboende i Falun, men väntar på uppsägning i januari.

En sak som hon är kritisk till är att hon inte fått någon rehabilitering.

– Jag kan hålla med om att rehabilteringsarbetet inom kommunen inte har varit bra, men att det nu blivit bättre, säger Dan Westerberg.

Som anledning till uppsägningen har Anette Norman fått beskedet om att kommunen inte har något passande jobb att erbjuda henne. Det har hon svårt att tro på.

Men Dan Westerberg försvarar bedömningen:

– Det är ohållbart för kommunen att ha 200 långtidssjukskrivna när vi inte kan hitta andra jobb inom organisationen. För den enskilde kan det också vara mycket bättre att komma ut på den öppna arbetsmarknaden än att gå långvarigt sjukskriven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista