Forskarstudent undersöker vården i Dalarna

Patient och sjuksköterska har inte samma syn på vad den sjuke har för problem. Det visar sjuksköterskan, vårdläraren och forskarstudenten Jan Florin i sin forskning vid högskolan.
Jan Florin, som är verksam vid Högskolan Dalarna, har ställt frågor till patienter som har varit inlagda på infektionskliniken på Falu lasarett. Parallellt med att de har fått berätta om sina problem så har deras ansvariga sjuksköterska fått berätta vad hon eller han anser vara patientens problem. Jan Florin har sedan jämfört deras uppfattningar. Resultatet är nedslående, tycker han. Ungefär hälften av de problem som patienterna tycker att de har, har inte sjuksköterskorna över huvud taget noterat. - Vi borde ju åtminstone vara medvetna om det patienten upplever som ett problem. Och till det lägga det som vi ytterligare har sett, säger Jan Florin. - Men ungefär hälften av patientens problem vet vi alltså inte ens om att patienten tycker sig ha. Och det är ju en ganska stor andel. Varför blir det då så här att sjuksköterskorna inte vet att patienterna t ex känner smärta, har svårt att sova eller är förstoppade? - Ja, de har inte tagit sig tid att fråga. Att förlänga ett samtal med fem minuter kan kanske tjäna in 15 - 20 minuter för någon annan, säger Jan Florin. Men man tar sig alltså inte den här tiden. - Vårdtiderna är så korta nuförtiden, säger Jan Florin. En patient ligger kanske bara inlagd fem, sex dar. Då vore det bra om det första mötet mellan patienten och vårdaren gav så mycket information som möjligt. - Vi vet inte om patientens perspektiv riktigt. Det borde vi ha med när vi planerar vården, säger Jan Florin. Vid Hälso- och sjukvårdsstämman i Stockholm i veckan ska Jan Florin berätta vad han kommit fram till i sin forskning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".