Falun

Allt fler åker korta bilsträckor

När evenemanget KlimatSmart Falun nu håller på, bör kommunen också engagera sig i kampanjen Inte bilen under milen. Det tycker Gröna Bilister, som anser att kommunen har mycket att vinna på att gå med i en sådan kampanj.

– Körsträckorna med bil har ökat år efter år i Falun, säger Mattias Goldmann i Gröna Bilister.

– Och framför allt de korta körsträckorna är allvarliga hot mot klimatet, den lokala luftkvaliteten och orsakar många trafikolyckor, framhåller han.

Mattias Goldmann vill att Falu kommun både vänder sig till sina anställda och driver en information utåt, om att inte använda bilen vid kortare sträckor.

Gröna Bilister driver sin kampanj i samarbete med Sjukgymnastförbundet. De kommer med sin vädjan, då Falu kommun på fredag och lördag håller evenemanget KlimatSmart Falun.

Kommunalrådet Mikael Rosén har inte sett hela uppmaningen, men fäster sig ändå vid en punkt.

– De vill att föräldrarna inte ska skjutsa sina barn till skolan, utan man bör lösa det så att de kan gå eller cykel istället. Det ställer jag mig helt bakom, förklarar Mikael Rosén. Jag har själv tänkt på liknande sätt.

I övrigt är han fortfarande för dåligt insatt i Bröna Bilisters och Sjukgymnastförbundets vädjan, för att kunna kommentera det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista