Fulla busschaufförer avslöjade

Flera alkoholpåverkade busschaufförer har avslöjats sedan Swebus började med alkolås i sina bussar i Dalarna. Förra året gav alkolåsen utslag 38 gånger. Åtta av fallen anses extra allvarliga och har lett till personalärenden med alkoholbehandling. Tre chaufförer har fått sparken.

– I samhället i stort räknar man med att tio procent av befolkningen har alkoholrelaterade problem, och de flesta finns på olika arbetsplatser, kommenterar Ulf Johansson, som är trafikchef på Swebus i Dalarna.,

– Men trots att vi ligger under de siffrorna är det inte bra säger han.

Varje gång en buss i kollektivtrafik ska starta i Dalarna, måste chauffören blåsa i ett rör. Om promillehalten då är för hög, så startar inte bussen.

Under 2007 gjordes det över 220 000 sådana tester. Sett till det är kanske 32 så kallade rödblåsningar inte så mycket. Men Ulf Johansson tycker ändå inte att det är en acceptabel nivå.

– Absolut inte, poängterar han. Det ska vara noll rödblåsningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista