Färre rycker in i lumpen

Allt färre rycker in i lumpen. I Dalarna var det bara 27 procent av de mönstrande som förra årets skrevs in. Dalanytt har träffat en värnpliktig från Borlänge som tycker det är rätt att färre gör sin värnplikt.

– Ja tycker det är bra för Sverige är inte hotat av krig på samma sätt som förr så det är inte lika många som behövs i försvaret. Det är bra att bara ta ut de starkaste, tycker Robert Schultz från Borlänge som gör sin militärtjänstgöring på F16 i Uppsala.

Från och med förra året kallas inte längre alla män till mönstring. Utan först sker en utgallring genom en så kallad lämplighetsundersökning. Klarar man sig igenom den blir man kallad till mönstring. Sedan gäller det att klara av mönstringens alla medicinska och psykologiska bedömningar och tester tillsammans med teoretiska och praktiska prov. Något som förra året innebar att bara 27 % av dom som faktiskt mönstrade skrevs in. Men Robert Schultz från Borlänge tyckte inte att det var särskilt svårt att komma in.

– Nej inte direkt. Allting gick bra på mönstring, alla prov och så där. Jag fick högre än vad jag hade tänkt mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista