Förhandlingar i hovrätten i stort ekomål

På torsdagen inleds förhandlingar i Svea Hovrätt när det gäller det stora ekobrottsmålet med kopplingar till mc-klubben Red Devils i Falun. Målet handlar om grov ekonomisk brottslighet som satts i system och som omfattar miljontals kronor.

16 personer åtalades i det här målet. Av dem är elva hemmahörande i Dalarna och framför allt då i Falun.

Målet gäller bland annat grova skattebrott och grova bokföringsbrott i flera bolag. Det handlar om penningtvätt, om uthyrning av arbetskraft som betalats svart och om falska fakturor.

Det blev fällande domar i Falu tingsrätt för samtliga 16 åtalade, bland annat för den 36-årige före detta presidenten i Red Devils. Han och en 39-årig man från Stockholm fick det strängaste straffet, fyra års fängelse.

En annan Red Devils-medem från Falun, en 39-åring, dömdes till två års fängelse. Det blev för övrigt fängelsestraff för merparten av de åtalade.

Falu tingsrätts domar har överklagats av 11 av dom 16 dömda. Bland dem återfinns den före detta presidentens som yrkar på att få åtalen om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott ogillade.

Dessutom har målets två åklagare överklagat för att få straffen skärpta för flera av dom åtalade.

I fyra dar ska hovrätten behandla det här målet och förhandlingarna avslutas 6 oktober

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista