Fängelse och samhällstjänst för mäklare

Det blev 8 månaders fängelse och näringsförbud för en av de två fastighetsmäklare, som stått åtalade vid Falu tingsrätt misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Den andre klarade sig undan med villkorlig dom med samhällstjänst och slapp näringsförbud.
De båda fastighetsmäklarna har bedrivit sin rörelse i ett handelsbolag under 20 års tid. Det var efter en skatterevision i höstas som det framkom att de två under 2001 och 2002 inte redovisat några provisioner på försäljningar av bostadsrätter och av fastigheter utanför Dalarna. Cirka 1,4 miljoner kronor i intäkter i bolaget hade på så sätt inte redovisats. Revisionen ledde till att mäklarna åtalades. De har medgett att vissa felaktigheter begåtts men nekat till uppsåt. I dag kom alltså Falu tingsrätt med sin dom. Den av de två mäklarna som bedöms ha varit den drivande kraften i bolaget döms till 8 månaders fängelse. Han fälls för grovt skattebrott, skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Och eftersom det handlar om ett fall av grovt skattebrott döms han även till näringsförbud i 3 år. Han riskerar också att förlora sin auktorisation som mäklare. Den andre som på grund av sjukdom inte arbetat lika mycket döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst. Det motsvarar 4 månaders fängelse. Han fälls för skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. I hans fall ogillas åklagarens yrkande på näringsförbud.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".