Hedemorabor oroade över dvärgbandmasken

I Hedemora är man oroade över den då kallade Dvärgbandmaskens framfart i Europa. Och därför har man bett Centerns dalariksdagsman, Kenneth Johansson, att framföra problemet till jordbruksminister Ann-Christine Nykvist.
Dvärgbandmaksen finns idag i stora delar av Europa. Den har hittats i Norden men än så länge finns den inte i Sverige. Masken finns hos räv, hund, katt och varg och den kan innebära stora konsekvenser för människor. Infekterade djur kan nämligen föra smittan vidare via maskägg, och sedan kan människor infekteras genom att äta till exempel bär eller svamp. - Då bildas blåmask, en mask som kan bli lika stor som ett barnhuvud. Och det kan i sin tur leda till allvarliga sjukdomar. Det säger dalariksdagsmannen och centerpartisten Kenneth Johansson till Dalanytt. Han blev kontaktad av centerns Ove Ahlinder i Hedmora som haft kontakt med en trädgårdsodlare som framförde sin oro. - Människor i Hedemora är oroade, och man måste ta deras oro på allvar, säger Kenneth Johansson. I ett brev till Kenneth Johansson skriver centern i Hedmora att "om parasiten får fäste i vårt land, kan den göra lingon, svamp, smultron, hjortron och frilandsodlade grönsaker till förbjuden frukt". - Vi måste ju kunna fortsätta röra oss i naturen och äta av bär och svamp, och därför vill jag nu att regeringen tar det här problemet på allvar, och att vi inför skärpta regler för införsel av djur till Sverige, menar Kenneth Johansson. Han beräknas få svar av jordbruksminister Ann-Christine Nykvist senare idag - fredag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".