Borlänge vill ha öppenvård för unga missbrukare

Borlänge kommun planerar att starta upp en öppenvårdsverksamhet för unga missbrukare. 15 unga missbrukare ska ingå i programmet som ska sträcka sig över år 2004-2005, och som beräknas kosta omkring 1 miljon kronor.
- Det är viktigt att något görs när situationen ser ut som den gör, säger Åsa Danielsson som är enhetschef vid Socialnämnden i Borlänge. - Vi vet att det finns många missbrukare som är yngre, och problemet bland dem är framförallt hasch- och cannabismissbruk, säger Åsa Danielsson. Det har i Borlänge funnits öppenvård för alkoholmissbrukare och för äldre narkotikamissbrukare under en längre tid. Men dom yngre har hamnat på sidan. Därför vill man nu sätta fokus på dom yngre missbrukarna, mellan 16 och 25 år. Anledningen till att man väljer att arbeta med just haschmissbrukare, är att problemet med hasch och cannabis är väldigt utbrett i Borlänge. - Det handlar om att arbeta mycket med motivation och uppsökande arbete. Vi kommer att arbeta mycket tillsammans, socialsekreterare och öppenvård. Både individuellt och i grupp, säger Åsa Danielsson. Kommunen har nu ansökt om ekonomiskt bidrag hos Länsstyrelsen, för att kunna finansiera projektet. - Om de säger nej blir det troligtvis inget program, säger Åsa Danielsson. Efter sommaren räknar kommunen med att få svar från Länsstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".