Tuffa besparingskrav inom socialtjänsten i Mora

Nästa år ska Mora kommuns budget vara i balans enligt budgetberedningens förslag som antogs på kommunstyrelsens arbetsutskott igår. De föreslagna förändringarna betyder att socialnämnden måste spara lika mycket pengar som motsvarar 50 heltidsanställda personer inom socialförvaltningen. Det ska ske i år och nästa år.
Att få budgeten i balans är förutsättningen för att kommunen ska kunna fortsätta att utvecklas, säger kommunledningen. Det är socialnämnden som ska spara mest av alla Moras nämnder, åtta av de drygt nio miljonerna i besparingsförslaget Ulla Dahlberg, som är ekonomichef i Mora kommun, säger att det inte är omöjligt för socialförvaltningen att komma i balans. Enligt kommunledningen är socialförvaltningen i Mora generösare än andra kommuner när man beviljar hemtjänsttimmar. När alla chefstjänster inom socialförvaltningen är tillsatta räknar kommunledningen med att ingen längre ska få fler timmar än nödvändigt. Om Mora Kommun lyckas få ordning på sin ekonomi ska kommunen enligt beräkningarna ligga 2,3 miljoner plus nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".