Bra företagshälsovård inom byggsektorn i Dalarna

Under två veckor har fackförbundet Byggnads genomfört en landsomfattande arbetsmiljövecka vid rör- och glasföretagen i Sverige, bland annat här i Dalarna. Och resultatet hittills är mycket bra.
- Alla företag som vi varit och tittat på, har företagshälsovård. Och på de flesta ställen en mycket bra sådan. Det säger Byggnads ordförande i Dalarna, Jan-Eric Vestlund. - Det enda negativa som vi kan se generellt är ju att de anställda på många platser inte har fått vara med och bestämma vilken sorts företagshälsovård man ska ha. Det rör sig alltså om rör- och glasföretag runt om i länet där man nu genomför kontroller av företagshälsovården. Byggnads koncentrerar sig på de små företagen med mindre än fem anställda och som saknar skyddsombud. Kontrollen gäller hur arbetsmiljön sköts i allmänhet, men man har riktat speciellt fokus på hur kollektivavtalet om företagshälsovården följs på de olika arbetsplatserna. - Vi har tittat på vilken hälsovård företagen har och hur de arbetar förebyggande. När byggnads gjorde liknande kontroller av arbetsplatser i hela landet i fjol, så var det många som helt saknade företagshälsovård. Sexton procent av de besökta företagen saknade då företagshälsovård. Men nu har det alltså blivit bättre, speciellt här i Dalarna. - Här är det ju inget av våra företag som saknar företagshälsovård, säger Jan-Eric Vestlund. Än så länge har Byggnads besökt 20 av de 50 företag som ska kontrolleras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".