Fler kvinnor än män är rökare

Det råder stora regionala skillnader i landet i fråga om ohälsosamma levnadsvanor. Dalarna är en snusande del av landet, där fler kvinnor än män röker, visar rapporten.

Det är vanligast med ohälsosamma levnadsvanor inom socialt och ekonomiskt utsatta grupper. Det visar den rapport som Folhälsoinstitutet nu överlämnar till regeringen.

Rapporten visar att alkoholskadorna fortsätter att öka, trots att den totala konsumtionen stannat upp de senaste åren. 

I Dalarna är andelen män med riskabla alkoholvanor 14 procent, motsvarande siffra för kvinnorna är 10 procent. För bägge grupperna ligger andelen under riksgenomsnittet.

Så är det också ifråga om rökning, 10 procent av männen och 15 procent av kvinnorna i Dalarna är dagligrökare. Totalt sett minskar rökningen, men lågutbildade och lågavlönade kvinnor släpar efter.

Däremot snusar Dalfolket mer än vad man gör i landet som helhet. Mer än var fjärde man i länet snusar dagligen, 26 procent närmare bestämt. Andelen snusande kvinnor är 6 procent.

När det gäller fysiska aktiviter är Dalfolket något bättre än svensken i gemen.

11 procent av männen och 12 procent kvinnorna i länet har en stillasisttande fritid. Rikssiffran är något högre.

Generellt kan man säga att män har fler ohälsosamma levnadsvanor än kvinnor. Och det är kvinnor med lång utbildning och god ekonomi som lever sundast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".