Kvinnoråd till kvinnor

Våga prova, finns inget att förlora

Våga. Det rådet ger Petra Ytterholm till alla kvinnor, som tröttnat på sina hårda, lågavlönade jobb och som funderar att börja studera. Själv började hon studera efter 15 års arbete som undersköterska.

Av de som förra året studerade vid högskolor och universitet var 70 procent kvinnor. Men trots att allt fler kvinnor nu har högre utbildningar, så har de i genomsnitt lägre löner än männen.

Petra Ytterholm tröttnade på sin dåliga lön som undersköterska och läser nu sista terminen på socialarbetarprogrammet på Högskolan Dalarna. Hon ser fram emot att bli kurator och därmed också få högre lön.

– Ja, trots att jag drar på mig studieskulder, så tror jag att det i alla fall inte blir sämre än tidigare, säger hon.

För att få ekonomin att gå ihop var hon förut tvungen att arbeta så många kvällar och helger som möjligt på ett äldreboende. Hon arbetade där i 15 år.

– Det var naturligtvis en svår omställning att börja studera, berättar hon. Jag hade inte studerat sedan i början av 90-talet.

– Till en början fick jag kramp i benen av allt stillasittande. Jag var ju van att springa så gott som hela dagarna.

Petra Ytterholm har ett råd till alla som funderar på att börja studera:

– Våga prova. Det finns inget att förlora. Det går ju annars att gå tillbaka till sin tidigare arbetsplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista