Miljöpristagaren Åke Persson. Foto: David Spånberger

Åke Persson fick miljöpris

Nu har en person verksam i Dalarna för första gången fått Coops miljöpris Änglamarkspriset. Det är Åke Persson på Borlänge kommun som nu har fått det på grund av sitt arbete med kommunens unika transportsystem för mat.

Den jury för Änglamarkspriset som i år utsåg fyra olika vinnare, består bland annat av Hans Alfredsson, Sven-Bertil Taube och Tage Danielssons änka Märta-Stina Danielsson. Vilka som utsetts till vinnare meddelades vid en ceremoni i onsdags där Åke Persson deltog i egenskap av nominerad till priset.

– Det var fantastiskt, vilken fest. Där stod vi alla tio kandidater och så stod Hans Alfredsson och ropade fram de fyra vinnarna för året och plötsligt så ropade han mitt namn. Jag blev överraskad och glad, säger Åke Persson.

Att han fick priset, beror enligt Åke Persson på att deras modell är så pass unik och kanske framför allt eftersom den ger utrymme för mindre och lokala odlare att få hjälp med transporten.

Systemet innebär att kommunen upphandlar en gemensam transportör som matproducenterna kan levera sina produkter till. Därmed slipper producenterna att själva åka ut till skolor och äldreboenden, vilket både sparar på deras tid och minskar trafiken hos mottagarna. Dessutom har kommunen möjligheten att ställa miljökrav på transportören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista