Foto: Scanpix

Förhandlingar i pyramidspelsmål

I nästa vecka blir det tre dagars förhandlingar vid Mora tingsrätt när det gäller det stora målet om pyramidspelet Prosper Club. De drivande bakom spelet, tre män från Orsa och Mora, står åtalade misstänkta för brott mot lotterilagen.

För fem år sen anmäldes det här pyramidspelet för brott mot lotterilagen av lotteriinspektionen. Polisutredningen blev omfattande, och för drygt ett år sen åtalades de tre männen som är i 50-60-årsåldern.

De åtalas för en verksamhet i form av ett  pyramidspel där insatsen var 400 amerikanska dollar och där det krävdes att man skulle värva nya medlemmar för att det skulle bli utdelning. Enligt åklagaren har de tre åtalade från oktober 2002 till juni 2003 anordnat värvningsmöten vid ett stort antal tillfällen. Syftet har varit få nya medlemmar och därmed nya pengar som insatser i Prosper Club. De pengarna har sen överförts från en av dom åtalades konton till konton i USA och Spanien.

Under den här perioden överfördes 1,5 millioner dollar till USA och 470 000 euro till Spanien.

I dagens penningvärde handlar det om i runda tal 15 miljoner kronor. Och totalsumman motsvarar inbetalningar från cirka 4 500 medlemmar. Åklagaren bedömer det brott som de tre åtalade misstänks för som grovt, då det rör sig om en omfattande verksamhet som bedrivits yrkesmässigt.

Målet inleds vid Mora tingsrätt på tisdag i nästa vecka med fortsättning onsdag och torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista