- Dalarna sviker de förståndshandikappade!

Det menar före detta medicinalrådet i socialstyrelsen Karl Grunewald, efter att ett flertal kommuner i Dalarna inte betalar ut habiliteringsersättning till förståndshandikappade. - Det verkar gå en löpeld genom hela Dalarna, sju kommuner betalar idag inte ut stimulanspengar till de förståndshandikappade, och det är skamligt, säger Karl Grunewald till Dalanytt.
1968 började landstingen runt om i Sverige att bygga upp och driva dagcentrum i hela landet. Och i det här så fanns en rekommendation att dom utvecklingsstörda skulle få stimulanspengar - så kallade habiliteringsersättning. Och det fick man ända till för cirka sju år sedan då kommunerna tog över ansvaret för dagcentren. Då kom nämligen vissa kommuner på att det inte stod i lagtexten att man var tvungen att betala dom här 30-40 kronorna i habiliteringspengar. - Man kan ju inte ändra på något som funnits i 30 år hur som helst, menar Karl Grunewald. Enligt Karl Grunewald så är det sju kommuner i länet där man inte betalar ut habiliteringsersättningen. Och det är Falun, Mora, Orsa, Malung, Vansbro, Leksand och Älvdalen. I övriga Sverige finns endast två kommuner där man inte betalar ut de här pengarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".