1 av 3
Trängsel i Falu Tingsrätt när Anders Eklunds dom delades ut. FOTO: Johannes Rosendahl, SR Dalarna.
2 av 3
Falu Tingsrätt FOTO: Johannes Rosendahl, SR Dalarna
3 av 3
Lagman Lars Eklycke FOTO: Johannes Rosendahl, SR Dalarna

Livstids fängelse för Eklund

Det blev som väntat livtids fängelse för 43-årige Anders Eklund när Falu tingsrätt kl 11 meddelade sin dom.

43-årige Anders Eklund döms till livstids fängelse för bland annat mord på Engla Höglund i Stjärnsund och Pernilla Hellgren i Falun, samt för grova våldtäktsbrott mot dem.

Anders Eklund har erkänt gärningarna och erkännandena stöds av en entydig utredning, säger Falu tingsrätt.

I domen skriver tingsrätten att straffvärdet för vart och ett av de båda morden är så högt att någon annan påföljd än livstids fängelse inte är aktuell.

Anders Eklund fälls också för försök till våldtäkt mot en kvinna i Sandviken och barnpornografibrott. Han ska betala totalt 860.000 kronor till Engla Höglunds och Pernilla Hellgrens anhöriga. Det är betydligt mindre än vad som yrkats.

– Enligt Tingsrättens bedömning ger nuvarande praxis inte utrymme till högre belopp än så, säger rättens ordförande Lars Eklycke till Dalanytt.

Anders Eklund kommer inte att överklaga sin livstidsdom.
– Han vill komma under behandling så snabbt som möjligt. Om han nöjdförklarar sig innebär det en möjlighet för honom att förkorta väntetiden på behandling, säger hans advokat Leif Silbersky till TT.

Fakta: Engla Höglund

Lördagen den 5 april försvinner Engla Juncosa Höglund, 10, från Stjärnsund utanför Hedemora.

Hon är på väg hem från en fotbollsplan, som ligger omkring fem kilometer från familjens bostad. Flickan har telefonkontakt med sin mamma flera gånger under cykelturen hem. Plötsligt svarar hon inte längre.

Familjen hittar hennes cykel slängd i skogen cirka 500 meter från hemmet. Ett omfattande eftersökningsarbete dras igång, men utan resultat.

Två dygn efter försvinnandet grips Anders Eklund. Bevisen består bland annat av fotografier på både Engla och Eklunds bil i Stjärnsund, tagna av en person som testade sin nya kamera.

Eklund nekar, men häktas den 11 april på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Åtta dagar efter att Engla försvann erkänner han att han mördat flickan. Han erkänner också att han dödat 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000. (Källa TT)

Fakta: Pernilla Hellgren

Pernilla Hellgren, 31, var den 4 juni 2000 på väg hem från en folkfest i Falun när hon blev överfallen och strypt till döds. En flicka som cyklade förbi såg gärningsmannen sitta grensle över henne. Flickan cyklade vidare och hämtade en kompis. När de kom tillbaka hittade de kringslängda kläder och larmade polisen, som hittade Pernilla Hellgren död.

När polisen 2006 tog upp fallet i tv-programmet Cold Case Sverige hade 3 000 personer förhörts och 750 män DNA-testats.

Polisen utgick från att brottet varit oplanerat på grund av den stora upptäcktsrisken på platsen. Tillvägagångssättet gjorde att polisen trodde att gärningsmannen gjort sig skyldig till våld mot kvinnor tidigare.

Polisens cold case-grupp har länge haft teorin att mördaren är lastbilschaufför. I november i fjol fick polisen ett tips om att Anders Eklund kunde vara intressant i utredningen, men tipset blev liggande. (Källa TT)

Fakta: Anders Eklund

Anders Eklund, 43, greps den 7 april, misstänkt för att ha fört bort 10-åriga Engla Höglund.

Han nekade först, men när polisen konfronterade honom med DNA-bevis i mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren 2000 erkände han båda morden.

Han har också erkänt försök till våldtäkt på en kvinna i Sandviken 2006 och är dömd för flera andra sexbrott.

1995 dömdes han till fängelse i ett år och tio månader för våldtäktsförsök och misshandel.

1998 dömdes Eklund till fyra månaders fängelse för sexuellt tvång.

Han är också dömd för att ha blottat sig, för misshandel och för att ha langat alkohol till minderårig. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista