Ann-Cecilia Tennander och Holger Pettersson i Rädda Barnen i Dalarna. Foto: Emma-Karin Björk
Internationella barndagen

Psykisk misshandel av barn vanlig

Ett mobbningsfall i månaden mot barn rapporterades i Dalarna under 2006 och första halvåret 2007. Det låter ändå lite, tycker Rädda Barnen, med tanke på hur vanlig exempelvis psykisk misshandel tycks vara och hur många barn det finns i länet.

Måndagen den 6 oktober är Internationella barndagen. Då gav Bris, Barnens rätt i samhället, ut rapporten, Kan man bli sjuk av ord - om det osynliga våldet i själen.

Den psykiska misshandeln av barn är minst lika vanlig, som den fysiska, men svårare att upptäcka, framgår det av studien.

Och vuxnas mobbning mot barn, både hemma och i skolan, är lika vanlig som den emellan barn själva.

– Det kan i skolan handla om att vissa elever ignoreras eller att en del gynnas på något sätt, säger Holger Pettersson i Rädda Barnen i Dalarna.

– Får man om och om igen höra hur oduglig man är, bryts man med tiden helt enkel ner.

Under 2006 och första halvåret 2007 rapporterades 16 fall av mobbning mot barn i skolor i Dalarna. I en av anmälningarna ledde det till kritik.

Men Ann-Cecilia Tennander i Rädda Barnen tror att mobbningen är betydligt mer utbredd, än vad som framgår av anmälningarna.

– Ja, med tanke på hur många barn och många skolor det finns, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista