Både ris och ros för landstinget

Vården i länet är bra på att behandla bröstcancer, men sämre på att uppfylla mål av blodsockervärdet och blodtrycket hos diabetiker. De här framkom vid en jämförelse mellan landets landsting.

I går, måndag, offentliggjordes årets jämförelse av vårdkvalitén i olika landsting, som görs av Sveriges Kommuner och Landsting.
Landstinget Dalarna fick både ris och ros. Flera positiva tecken kommer från den vård som berör kvinnor, med bland annat hög överlevnad i bröstcancer och Dalarna tillhör de som har bäst tillgänglighet till sjukvården per telefon.
Men länet kommer på jumboplats när det handlar om att uppfylla mål om blodsockerhalter och blodtryck hos diabetiker. En utmaning för hela landstinget är att öka tillgängligheten till vården, ett exempel är att landstinget Dalarna är bland de sämsta på att tillgodose läkarbesök inom en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista