Chefen maktlös

Personalen förolämpar vårdtagare

Personalen visar ingen respekt för den kvinna de vårdar. De svär åt henne, bemöter henne dåligt och förolämpar henne. Nu har deras chef fått nog och anmäler att kvinnan inte får den vård hon behöver och har rätt till.

En enhetschef inom omsorgen i en Dalakommun har anmält till länsstyrelsen att hon inte kan garantera att en funktionshindrad kvinna får den vård hon behöver och har rätt till.

Bakgrunden till enhetschefens skrivelse är en Lex Sarah-anmälan om missförhållanden i vården av den kvinnliga brukaren. Det handlar om bristande respekt, svordomar och dåligt bemötande. Och det handlar också om att kvinnan fått dålig munhygien, som bl a lett till att hon tvingats ta bort två tänder.

Journalanteckningar om henne har varit av kränkande karaktär och hon ska också ha fått höra förolämpande kommentarer om sin rökning.

Dessutom ska kassaboken hos den kvinnliga brukaren har varit i total oordning i flera månader.

Enhetschefen i den aktuella kommunen säger i sin anmälan till länsstyrelsen att åtgärder nu vidtas, men hon tycks tvivla på att de räcker.

– Det känns som om grundvärderingarna hos personalen är långt ifrån vad vi kan stå för och är skyldiga våra utlämnade brukare, skriver enhetschefen som säger sig inte kunna garantera att brukaren i det här fallet får den vård hon behöver och har rätt till.

Länsstyrelsen ser mycket allvarligt på det här, och vill nu bl a att omsorgsnämnden redogör för de åtgärder som vidtagits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista