Högskoleranking

Dalarna bättre än flera universitet

Högskolan Dalarna har hamnat på en plats i mitten bland landets 30 universitet och högskolor, i den rankning som Sydsvenska Handelskammaren har gjort. Av de mindre högskolorna har den i Dalarna bara två andra före sig.

Sydsvenska handelskammaren har i sin modell för att ranka landets lärosäten använt sig av flera parametrar, som har att göra med näringslivets behov.

Man har bl a vägt samman effektiviteten i utbildningen, lärarkvalifikationerna, allstå hur många lärare med doktorsexamen som finns, hur attraktiv forskningen är för företagen och hur stort det internationella utbytet är.

De fem lärosäten som toppade 2006 års rankning ligger även på de fem första platserna i år. Det är Karolinska Insitutet, Sveriges Lanbruksuniversitet, Handelshögskolan i Stockholm, Kungliga tekniska högskolan och Chalmers i Göteborg.

Högskolan Dalarna hamnar på 16:e och har därmed avancerat tre placeringar sedan 2006 års ranking.

Länets högskola har bara två av landets mindre högskolor före sig. Det är de i Skövde och Jönköping. Och Högskolan Dalarna ligger före  t ex universiteteten i Karlstad, Sundsvall och Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".