Patienter i kläm om psykiatrin i Mora läggs ner

14 vårdplatser och omkring 20 tjänster försvinner när den psykiatriska avdelningen på Mora Lasarett föreslås att läggas ner i september. I går fick personalen reda på att verksamheten kommer att flyttas till Säter och Falun, något som många anställda ser som ett svek mot psykvården i norra och västra Dalarna.
- Det blir väldigt synd om patienterna som kommer att få åka långa sträckor i framtiden, det säger Lissbet Lundkvist som har arbetat sjuksköterska inom psyriatrin på Mora Lasarett i 13 år. - Det är många av patieneterna som fortfarade tycker att det är obehagligt att få åka till Säter, Säter sitter fortfarande kvar som en dålig klang i mångas öron. Dalarnas länssjukvårdchef Sören Fogde säger till Dalanytt att det är det prognostiserade underskottet som finns i verksamheten i norra och västra Dalarna på omkring 10 miljoner kronor, som gör att man måste göra domhär besparingarna. 27 Maj ska Landstingets driftstyrelse besluta i frågan om psykiatriska avdelningen 54 i Mora ska få vara kvar eller inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".