Falun

Fängelse och utvisning för våldtäkt

Två och ett halvt års fängelse plus tio års utvisning ur landet. Det blev straffet för en 34-årig man som åtalats för våldtäkt på en kvinna i Falun i somras. Domen kom på torsdagen från Falu tingsrätt.

Enligt tingsrätten är det utrett att mannen och kvinnan haft samlag i kvinnans bostad i juli månad. Däremot har parterna lämnat motstridiga uppgifter om det då förekommit tvång.

Tingsrätten anser att kvinnan gjort ett mycket trovärdigt intryck. Hennes berättelse har inte präglats av några överdrifter, menar rätten.

Bland annat skriver den i domen att berättelsen har lämnats spontant och med detaljer och gester, som ger det omedelbara intrycket att kvinnan återger minnesbilder av något hon verkligen har upplevt.

Enligt rätten så stöds också det som kvinnan berättat av det hon uppgett för andra personer, som vittnat i målet.

Slutsatsen är därför att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen våldtagit henne.

Mannen, som är utländsk medborgare och gift med en annan kvinna, fick permanent upphållstillstånd i Sverige i slutet av juli, ett par veckor efter det brott han nu fälls för.

Påföljden har bestämts till fängelse i två år och sex månader. När det gäller fängelsestraffets längd, så har rätten tagit hänsyn till att mannen också döms till tio års utvisning ur landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista