Stabila priser på villor

Den finansiella oron och de sämre tiderna har ännu inte fått något genomslag på villapriserna.  I såväl Dalarna, som landet som helhet, ligger de stabilt. Det här enligt siffror från Mäkarstatistik.

I hela riket har villapriserna under de senaste tolv månaderna stigit med två procent, i Dalarna handlar det om en prisökning med en procent.

Medelpriset för en villa i Dalarna var under tredje kvartalet   drygt 910 000 kronor. Den snittsiffran gäller för närmare 800 husaffärer.

Nollsummespel

– Bostadsbyten styrs av livsförändringar och de försvinner inte på grund av världsekonomin, säger Per Johnler, VD på Fastighetbyrån.

Enligt han handlar det ofta om ett nollsummespel. Om man säljer billligt, så köper man också billigt, och tvärtom.

Bostadsrätter dyrare

När det gäller bostadsrätter har priserna i landet som helhet sjunkit med sju procent.  I Dalarna har bostadsrätterna i stället blivit dyrare under den senaste tolvmånadersperioden.

Prisökningen är fyra procent och tendensen i Dalarna är att priserna fortsätter att öka. I dag är snittpriset för en bostadsrätt i länet närmare 340 000 kronor.

Däremot är prisutvecklingen för fritidshus i länet fallande. Det handlar om en nedgång med sex procent under den senaste tolvmånadersperioden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".