1 av 2
Älgjakt pågår. FOTO: Scanpix
2 av 2
Maria Norrfalk
älgjakten

Starka viljor i älgskogen

I dag börjar älgjakten i mellersta och södra Dalarna. Men antalet älgar har minskat. Skogsägarna är rädda för dyrbara betesskador. Och Älgjägarna vill ha mer älg i skogarna.

Landshövding Maria Norrfalk, utreder älgförvaltningen åt regeringen, säger till Dalanytt att det är viktigt med en balans i älgstammen.

– I vissa områden är det för många älgar i förhållande till betestillgången. Och i andra områden är det tvärtom, säger Maria Norrfalk.

I maj ska hennes utredning om landets framtida älgförvaltning vara klar. Som utredare brottas hon nu med flera problem. Olika intressegrupperingar har starka viljor.

– Det finns många svårigheter i detta, säger Maria Norrfalk till Dalanytt.

johannes.rosendahl@sr.se

Utreder älgförvaltningen

  • Regeringen fattade den 22 maj 2008 beslut om att tillsätta en utredning om en förbättrad älgförvaltning. Utredningen ska lämna förslag om förändringar eller förenklingar som behövs för att skapa en lokal förvaltning som ger förutsättningar för en livskraftig älgstam av hög kvalitet.
  • Nuvarande system för samråd om älgjakten ska ses över. Utredaren ska vidare föreslå vilka underlag som bör ligga till grund för beslut om hur många älgar som får skjutas samt i vilka former besluten bör fattas.
  • Översynen ska utgå från tidigare utredningsförslag, men utredaren ska även överväga om det med ett bättre beslutsunderlag eller liknande är möjligt att nå syftet genom andra mindre ingripande förändringar än vad som föreslagits.
  • Uppdraget ska redovisas senast den 1 maj 2009.

(Källa: Regeringen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista