Kommunal i storstrejk idag

Kommunals drygt månadslånga strejk slår mot 136 kommuner från och med idag. Drygt 47 000 personer går inte till sina jobb och många skolor tvingas hålla stängt. Och i Dalarna pågår kommunals storstrejk i åtta kommuner.
Inget slutdatum är satt, strejken ska fortsätta tills konflikten är löst, och ett avtal klart. - Förr eller senare blir det väl ett avtal, men som det ser ut nu så är det väldigt låst. Det säger Smedjebackens personalchef Lennart Ströberg. Ungefär 1650 kommunalanslutna strejkar nu i Falun, Leksand, Ludvika, Mora, Orsa, Smedjebacken, Säter och Älvdalen. I Falun är barnomsorgen undantagen, men många dagis och skolor är stängda i dag. Och på de som ändå är öppna lagas ingen mat, och ingen städar i lokalerna. Och till skillnad från de tidsbestämda strejker som gällt hittills, finns alltså inget slutdatum nu. Det är en storstrejk, och den pågår tills konflikten är löst. Runt om i länet har kommunerna förberett sig in i det sista. - Vi har försökt så gott det går att undersöka vad vi kan göra utan att råka ut för strejkbryteri, säger Mats Forsberg, personalchef i Älvdalen. - Det är svårt att förutse vilka konsekvenser det här kommer att få, och det kan kännas lite skrämmande att man inte vet omfattningen av den här strejken, säger Annika Åkerlund, som är personalansvarig i Orsa. Förutom den strejk som börjar i dag pågår sen tidigare, och i en vecka till, strejk på sterilcentralerna på lasaretten i Falu, Mora Ludvika. Och den 4 juni går de kommunalanslutna bussförarna ut i strejk, med störningar i kollektivtrafiken som följd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".