Stort bidragsfusk hos försäkringskassorna

Bidragsfusket kan vara större än vad riksförsäkringsverket tror. Men dom överansträngda Försäkringskassorna har sällan tid att avslöja fuskarna. Och Dalarna är det enda länet i Sverige som inte har anmält ett enda fall av bidragsfusk till polisen.
- Vi har ett antal ärenden som vi utreder för att se om vi ska polisanmäla, och det rör sig om 17 ärenden. Det säger Lena Ersson, som är jurist på Försäkringskassan Dalarna. Varför inte Dalarna tidigare har gjort någon polisanmälan är svårt att säga, menar Lena Ersson. - Det beror ju på var man ligger till i utredningsfasen, vi ska ju polisanmäla när den är klar. Hon menar också att man idag jobbar förebyggande och att man fattar rätt beslut när det gäller utbetalda pengar, för att förhindra eventuellt fusk. - Sen gäller det ju också att jobba efterhand, genom att göra kontroller. I fjol gjorde vi kontroller av föräldrapenningen till exempel, säger Lena Ersson. Det är svårt att säga hur utbrett fusket av bidragspengarna är i Dalarna idag. - Undersökningen av föräldrapenningen som vi gjorde, där fanns det två fall där vi överväger att polisanmäla. Och det är av 249 ärenden, säger Lena Ersson till Dalanytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".