Kommunals största strejk någonsin

I natt bröt den största strejken i fackförbundet Kommunals historia ut. 136 kommuner berörs när drygt 47 000 kommunalanslutna stannar hemma från sina jobb idag. I Dalarna omfattar storstrejken 8 kommuner och över 1 600 kommunalare.
Den här strejken ska fortsätta tills ett avtal är klart. Inget slutdatum är alltså satt. Enligt Birgtta Sundqvist som är ordförande för Kommunal i Dalarna kommer strejken att få stora konsekvenser. Bland annat så strejkar lokalvårdare, bespisningspersonal och vaktmästare. Ungefär 1650 kommunalanslutna strejkar nu i Falun, Leksand, Ludvika, Mora, Orsa, Smedjebacken, Säter och Älvdalen. I Falu kommun är barnomsorgen undantagen. Förutom den strejk som börjar i dag pågår sedan tidigare, och i en vecka till, strejk på sterilcentralerna på lasaretten i Falu, Mora Ludvika. Och den 4 juni går de kommunalanslutna bussförarna ut i strejk, med störningar i kollektivtrafiken som följd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".