Borlänge

Hovrätten friar Borlängepar

För snart två år sen dömdes två makar från Borlänge till 10 månaders fängelse vardera för grov förskingring mot sin son och grovt bedrägeri mot försäkringskassan. Nu har de friats helt av Svea Hovrätt.

Falu tingsrätt fällde de två makarna för att de själva tagit hand om sjuk- och handikappersättningen åt sonen från sommaren 1998 och tre år framåt. Sonen hade enligt åtalet inte känt till att pengar till honom - totalt 260 000 kronor -satts in på föräldrarnas konto.

Makarna fälldes också för att de förmått försäkringskassan att betala ut drygt 240 000 i sjuk-och handikappersättning från augusti 2001 till februari 2004, trots att sonen under den perioden haft jobb med avtalsenlig lön.

Men Svea Hovrätt ogillar nu åtalen i sin helhet. Det har att göra med att sonen varit myndig.

När det gäller förskingringen säger hovrätten att makarna inte kan anses ha haft sån förtroendeställning i förhållande till sonen att de kan ställas till ansvar för förskingring. Att de tidigare varit förmynyare för honom förändrar ingenting.

När det gäller det misstänkta bedrägeriet anser hovrätten att föräldrarna inte kan anses ha varit skyldiga att anmäla förändrad inkomst. Därför frias de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".