Miljön hos små byggare granskas

Arbetsmiljön på närmare 100 små byggföretag inspekteras  i början av nästa vecka i Dalarna och Gävleborg. Det här är en typ av företag där arbetsmiljöarbetet inte ligger särskilt långt framme, enligt arbetsmiljöverket. 

Inspektionen görs hos installationsföretag inom el och VVS, och firmor som specialiserat sig på bland annat måleri, snickeri och golvläggning. Det här är företag som ofta anlitas som underentreprenörer i slutet av ett byggprojekt.

I landet som helhet beräknas de små byggföretagen sysselsätta cirka 100 000 människor. Omkring tusen sådana företag i landet inspekteras under nästa vecka, varav alltså närmare 100 i Dalarna och Gävleborg.

– Alla företag som är verksamma på en byggarbetsplats måste ha ett högt säkerhetsmedvetande. Det räcker inte med att totalentreprenören säger sig ha det, menar Rolf Erixon som samordnar tillsynsinsatsen i Gävle-Dala-området.

Enligt en undersökning som Statistiska Centralbyrån gjort så uppger bara 37 procent av de sysselsatta hos de små byggföretagen att ett systematiskt arbetsmiljöarbete pågår på deras arbetsplatser.

Det är en väldigt låg siffra. Siffran för arbetslivet i sin helhet är 52 procent.

Byggverksamheten hör också till de branscher som har flest arbetsolyckor per 1 000 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista