Sju kommuner vill ha "Fritt Val"

Sju kommuner i Dalarna har ansökt om regeringspengar för att införa ”Fritt Val” i äldreomsorgen under nästa år. När det gäller landet som helhet är det en majoritet av kommunerna som vill genomföra den här reformen.

Enligt folkhälsominister Maria Larsson handlar ”Fritt val” till exempel om att själv få bestämma vem som ska hjälpa till med duschen på morgonen och var man vill bo när man inte längre klarar av att bo hemma.

Maria Larsson hade en förhoppning om att hälften av landets kommuner skulle vara intresserade av att införa ”Fritt val”. Nu när ansökningstiden gått ut visar det sig att 177 av landets 290 kommuner vill det, det är 60 procent.

Här i Dalarna har 7 av länets 15 kommuner sökt stimulansbidrag för att förbereda och införa Fritt val.

Intresset är alltså något lägre än i landet som helhet. De sju Dalakommuner som sökt pengar är Avesta, Borlänge, Falun, Leksand, Rättvik, Vansbro och Malung. De vill tillsammans ha sju miljoner kronor, och mest pengar har Avesta sökt, 2 miljoner kronor, som är det maximala beloppet man kan söka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista