Kontantbetalningen ska minska på Dalatrafiks bussar. Foto:Scanpix
Dalatrafik

Nytt betalssystem minskar rånrisk

Dalatrafik inför nästa år ett nytt biljettsystem på bussarna. Därmed försvinner stor del av hanteringen av kontanter för bussförarna. Därmed blir förarnas arbetsmiljö, säkrare tror Dalatrafiks VD Claes Annerstedt.

I veckan har fackförbundet Kommunal krävt att kontanthanteringen på bussarna försvinner. Bakgrunden är det våld, hot och rånrisk som busschaufförerna i allt större utsträckning utsätts för.

Claes Annerstedt som är VD på Dalatrafik säger att det knappast går att helt få bort pengarna i bussarna:

– Jag tror att det är väldigt svårt att ta bort kontanterna helt och hållet. Det finns fortfarande sällanresenärer, som vi också måste ge möjlighet att resa.

Under 2009 inför Dalatrafik ett nytt biljettsystem. Det betyder att resenärer kan betala med betalkort och ladda periodkorten via internet.

– Vi kommer även att ha några automater där det går att köpa både periodkort och enkelbiljetter, säger Claes Annerstedt.

Han tycker att hot- och våldsproblematiken främst finns i storstäderna. I Dalarna är det betydligt lugnare.

– Men vi hanterar de här frågorna med respekt och försöker vara uppmärksamma när problem uppstår, säger Claes Annerstedt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista