Landstingshistoria

DVD-filmer om sjukvården förr

Från 1943 till 1961 spelade landstinget Dalarna in fyra filmer. Som alla, i olika grad, handlade om landstinget Dalarnas verksamhet. Nu har filmerna restaurerats och gjorts tillgängliga för alla intresserade på DVD, berättar Örjan Hamrin, som är antikvarie på Dalarnas Museum.

Filmerna var ett sätt att visa upp den sjukvård som fanns i länet och därigenom bland annat motivera dalfolket att betala sin skatt.

I första filmen, från 1943, är Arvid Hallberg speaker. Han var dessutom chefredaktör på DalaDemokraten (s) och landstingets ordförande (s).

Arvid Hallberg läser från sitt manus och fyller varje filmsekund med ord. De svartvita, rörliga, bilderna visar vördnadsfullt upp sjukhusens röntgenanläggningar. I nästa klipp går tuberkolossjuka, men skrattande, ungdomar på promenad kring sanatoriet Högbo.

Idag är filmerna fina - och inte sällan väldigt roliga - tidsdokument över både Dalarna och den sjukvård som då fanns i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista