Mora

Döms för krock i nödvärn

Det blir fängelse i ett år och tre månader för en 43-årig man för vållande till annans död. Mora tingsrätt ansåg att 43-åringen handlade i nödvärn, när han uppsåtligen krockade med en lastbil i Mora och hans hotfulle passagerare dog. Men hovrätten upphävde i dag den friande domen och dömde alltså till fängelse.

43-åringen körde en pickup. Bredvid sig hade han en manlig passagerare som uppträdde mycket hotfullt. Enligt 43-åringen handlade det om dödshot som han utsattes för.

Han blev allt mer skräckslagen och såg ingen annan utväg ur den här situationen än att krocka med en mötande lastbil.

Den hotfulle passageraren dog. Däremot klarade sig lasbilschauffören från skador.

Mora tingsrätt trodde på mannen och ansåg att han i den situation han befann sig hade rätt till nödvärn. Åtalet ogillades.

I dag har alltså Svea Hovrätt kommit med sin dom i målet. Hovrätten menar visserligen att 43-åringen inte haft något direkt uppsåt att döda passageraren genom att krocka med lastbilen, men genom sitt agerande har han ändå medvetet utsatt andra personer för uppenbar livsfara. Därmed och även vållat passagererans död.

43-åringen döms därför till fängelse i ett år och tre månader för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".