FOTO: Scanpix
Halvtid i politiken

Var fjärde folkpartist hoppar av

Var tionde politiker har hoppat av kommunfullmäktige sedan valet för två år sedan. Värst drabbat är Folkpartiet, som har tappat var fjärde politiker i Dalarna.

– Lite bekymrad blir man ju när man ser att var fjärde har lämnat uppdraget, säger Bo Brännström, ordförande för Folkpartiet i Dalarna.

Av de nästan 700 ledamöter som valdes in i Dalarnas kommunfullmäktigen för två år sedan har 70 stycken hoppat av.

Trognast sitt uppdrag är centerpartisterna, bara 7 procent av dem har lämnat sitt uppdrag. Socialdemokraterna har också trogna ledamöter procentuellt sett. Men hos vänstern har 21 procent hoppat av. Och, alltså, var fjärde folkpartist.

Avhoppen från länets 15 olika kommunfullmäktigen är i snitt 10 procent. I Malung, Mora, Älvdalen och Smedjebacken är andelen lägst, runt 5 procent.

De avhoppare vi har talat med skyller ofta på tidsbrist. En ung tjej tröttnade för att hon kände att det bara satsades på äldre. I Säter och Hedemora är andelen avhopp störst; nästan 17 procent.

Berndt Nygårds är ordförande för fullmäktige i Hedemora:
– Det är ju aldrig bra. Det blir ju ingen kontinuitet om man ska hålla på och byta ut folk hela tiden.

johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista