Orsa

Skolan måste spara

I Orsa ska barn- och utbildningsnämndens kostnader minskas med 10 miljoner kronor. Två alternativa lösningar har tagits fram av nämndens chef. Båda är kännbara för personal och verksamhet. 20-40 tjänster är i farozonen.

Det första alternavitet - att nå en budget i balans 2009 - kräver att 39 tjänster tas bort. Och det berör mellan 50 och 60 personer.

Men det räcker inte med personalnedskärningar. Ramarna för inköp av material och resor sänks, introduktionsklassen för invandrarbarn senareläggs, sommarsimskolan läggs ned och vuxenutbildningen minskas eller avvecklas helt. Dessutom måste ledningsorganisation ses över.

Det andra alternativet som barn- och utbildningschefen Kent Henriksen utarbetat handlar om en budget i balans 2010.

Då berörs 21,7 tjänster som motsvarar 26-32 personer. Enligt det förslaget krävs också en omfördelning från övriga nämnder med minst tre miljoner kronor.

Kent Henriksen bedömer det första alternativet som orealistiskt, men en omorgansiation är också nödvändig för förslag 2. Och ett beslut om en sådan måste påskyndas.

I det här arbetet med att komma till rätta med ekonomin så är det grundskolan i Orsa som får bära den stora bördan, medan banosmorgen bara berörs marginellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista