Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen

Pepparspray mot aggresiva björnar

Länstyrelsens fältpersonal bör få använda pepparspray när man undersöker vilt, slaget av björn. Det föreslår Viltskadecenter efter en undersökning i bland annat Dalarna.

- Om man ser till arbetarskyddet och vill välja en metod som kan ge trygghet så kanske det är bättre med spray än med skjutvapen, säger Stig-Åke Svensson som är miljövårdsdirektör på länsstyrelsen.
Under två år har länstyrelsens fältpersonal från sju län fått prova på att bära pepparspray när man åkt ut till för att reda upp björnproblem.  Även om sprayen aldrig användes under testperioden så visar resultaten att alla kände sig tryggare med spray än med skjutvapen.

Alla som deltog i undersökningen var också positiva till att fortsätta bära pepperspray. Viltskadecenter föreslår därför att pepparsprayen ska få bäras efter en sedvanlig licenprövning.

- Jag är positiv till det här även om jag skulle önska att alla länstyrelsen resonerar lika, säger Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".